Изложба „Фотографията: Око и обектив“

119

1 юли-30 септември 2019 г.
Библиотека, I етаж

Фотографията е обект на интерес от страна на философия, семиотика, културология, естетика. Какво вижда окото, когато гледа? Какво „вижда“ обективът на фотографския апарат? Обективен или субективен е този поглед? Каква е властта на образите в модерното общество? Оповестяват истина или я интерпретират/прикриват? Фотографският образ и неговите свойства, произведени от фотоапарата, са изследвани задълбочено от Сюзан Зонтаг в „За фотографията“. Зонтаг смята за достойнство на фотографията обективното съсредоточаване върху видимата повърхност на света, върху външния вид на нещата. Какво е да снимаш? Да присвоиш обекта, който вижда окото, да владееш света чрез обектива на фотоапарата; да придобиеш „миниатюрни копия на реалността“; да създадеш „свидетелство“. Да предадеш преживяванията в образи, превръщайки ги в спомен; да „антикваризираш“ реалността; да уловиш събитието, но и да го създадеш чрез самото събитие на снимането. Последното изисква точен поглед и взискателно, ценителско отношение към света: „вкус и съвест“.

Съставената библиография към изложбата съдържа документи, които са притежание на Библиотеката на НБУ. Включени са библиографски описания на книги, статии от бази данни  Central and Eastern European Online Library (CEEOL), „Academic Search Complete“ на EBSCO, JSTOR, Sage Journals и Web of Science.

Сред изложените издания са: „Camera lucida“ на Ролан Барт,  „Въображението на знака“ на Ролан Барт, „Когато медиите бяха постмодерни“ със съставител Стилиян Йотов, „Философия на фотографията“ на Цочо Бояджиев, „Изкуство и илюзия: Изследване върху психологията на изображението в изкуството“ на Ернст Гомбрих, „За фотографията“ на Сюзан Зонтаг, „Естетика на фотографията: Загубата и оставащото“ на Франсоа Сулаж, „Кое прави фотографията велика: 80 шедьовъра“ на Вал Уилямс, „През погледа на фотографа: Композиция и дизайн за по-добри дигитални снимки“ на Майкъл Фрийман, „The Photograph” на Греам Кларк, „Visual Communication: Images with Messages“ на Пол Мартин Лестър, „Practices of Looking: An Introduction to Visual Culture“ на Марита Стъркин и Лиза Картрайт и редица други.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля напишете коментар!
Име