Международна седмица на свободния достъп до научна информация

63

Библиотеката на НБУ се присъединява към Международна седмица на свободния достъп, която тази година се провежда от 21. до 27. октомври и е под надслов „Свободен за кого? Равнопоставеност в отворената наука”. Нов български университет отбелязва Международната седмица за десета поредна година и е първият университет в България, който се присъединява към световното движение „Open Access”.

Темата на Международната седмица поставя въпроса, как системите за свободен достъп до научна информация ще се справят с неравенството, ще го засилят или ще работят в посока равнопоставеност. Кои интереси са приоритетни в действията на научните организации и университетите по отношение на платформите, които подкрепят? Слабо представените групи включени ли са като пълноправни партньори? Подкрепяме свободния достъп, но застъпваме ли се за справедливо участие в научната комуникация?

По време на Международната седмица ще бъдат представени изданията на Нов български университет, включени в портал „New Bulgarian University Academic Journals Portal“, използващ платформа с отворен код „Open Journal Systems“. Порталът е достъпен от началната страница на сайта на НБУ, в сектор Център за книгата, като връзката е „Електронни периодични издания на НБУ“. Всички издания в него се индексират на латиница (преобладаващо на английски език) до ниво автор и заглавие на отделна статия. Системата предлага едновременно търсене във всички периодични издания по автор или ключови думи в заглавието и резюмето. Информация за изданията на български език ще е достъпна, както и досега в страниците на съответните департаменти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля напишете коментар!
Име