Виртуална програма през месец април: Изложба „Рафаело“

62

9-30 април 2020 г.
Библиотека

Изложбата представя книги и статии от библиотечните колекции на Нов български университет, свързани с творчеството на италианския художник и архитект Рафаело Санцио да Урбино (1483–1520) и постиженията на Ренесанса. Повод за изложбата е отбелязването на 500 години от смъртта на ренесансовия майстор. На много места по света са планирани изложби. Най-голямата бе открита на 4 март 2020 г. в музея „Скудерие дел Куиринале“ в Рим и включва 100 произведения на Рафаело, но поради пандемията може да се разглежда само виртуално. Априлският брой на списание „Култура“ обещава да разкаже повече за нея.

Съставената библиография към изложбата съдържа документи, които са притежание на Библиотеката на НБУ. Включени са библиографски описания на книги и статии от бази от данни Central and Eastern European Online Library (CEEOL), „eBook Academic Collection“ и „Academic Search Complete“ на EBSCO, JSTOR, колекция „University Press Ebook Collection“ на ProQuest и ScienceDirect.

Сред включените в библиографията документи са: „50 класически живописни творби: Най-значимите картини в историята на изкуството“ от Ролф Х. Йохансен, „История на изкуството за студенти по архитектура и строителство и архитектура на сгради и съоръжения“ от Благовеста Иванова, „Анотирано изкуство : Шедьоврите на живописта, изследвани и обяснени“ от Робърт Къминг, „Архитектурното творчество на Рафаело Санцио“ от Михаил Михайлов, „Рафаел Санти 1483-1520 : Рисунки“ със съставителство на студията Чавдар Попов, „Рафаело : Въведение въ творчеството му отъ Никола Мавродиновъ. Критическа биография на Рафаело и художествена анализа на произведенията му отъ Е. Мюнцъ, членъ на Френската академия на изкуствата: двадесет и осемь таблици съ репродукции“ – художествена уредба на книгата от Борис Ангелушев и други.

При необходимост по време на извънредното положение на глава от книгите или статия пишете на имейл library@nbu.bg.

Биография и творчество на Рафаело от „The Art Story“

Видео изложба

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля напишете коментар!
Име